U Varaždinu će se od 29. kolovoza do 4. rujna održati Međunarodni festival tradicijske kulture – Folkofonija 2014. Festival zajednički organiziraju Centar tradicijske kulture i Koncertni ured Varaždin, a osim svih skupina Centra tradicijske kulture na festivalu će nastupiti gosti iz Bosne i Hercegovine, Poljske, Mađarske, Slovenije i Bjelorusije. Sedmodnevni festival osim u Varaždinu program će imati i u Lepoglavi i na Trakošćanu. U petak, 29. kolovoza najavljena je na Kapucinskom trgu Večer tamburaške glazbe, dok će dan kasnije sudionici na istom trgu prirediti Folklorni gala koncert na Folkofoniji 2014.

– U nedjelju ćemo razgledati Trakošćan i Lepoglavu, pa ćemo u Lepoglavi u poslijepodnevnim satima prirediti nastup na otvorenoj pozornici – ističu organizatori i dodaju kako se program nastavlja na Kapucinskom trgu gdje će na Etno večeri nastupiti folklorna društva. Prvog dana rujna na Folkofoniji 2014. će organizirati Stručni skup s okruglim stolom pod naslovom „Tradicijska kultura kao dio odgojno-obrazovne prakse“, a dan kasnije će sudionici festivala odnosno članovi Centra obilaziti dječje vrtiće. Posljednja dva dana rezevirana su za nastupe i druženja sudionika ovog zanimljivog festivala kojem je cilj pridonijeti popularizaciji tradicijske kulture u Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Organizatori program priređuju u znaku kandidature Varaždina i hrvatskog sjevera za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

CTK Varaždin