Obilježavanje 70. godišnjice nekadašnjeg KUD-a „Vilko Jurec“, KUD-a „Varteks“ a današnjeg Centra tradicijske kulture Varaždin započinje velikim autorskim koncertom maestra Siniše Leopolda koji će se održati 21. listopada s početkom u 19.30 u gledalištu HNK u Varaždinu.
Siniša Leopold, hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i šef-dirigent jedinog profesionalnog tamburaškog orkestra u Svijetu ove godine slavi 30 godina svojeg umjetničkog rada. Dugi niz godina surađuje sa tamburaškim orkestrom CTK Varaždin za koji je napisao desetak koncertnih praizvedbi. Upravo je to bio i povod da se krene u organizaciju koncerta na kojem će biti izvedena najpoznatija djela i obrade ovog velikog poznavatelja i stručnjaka u tamburaškoj glazbi.
Na koncertu će osim tamburaškog orkestra HRT-a i tamburaškog orkestra CTK Varaždin nastupiti i vokalni solisti Đani Stipaničev, Valentinom Geci Koren, Matija Boršćak, ženski vokalni sastav Fijolice i Klapa Marof.
„GLAZBA JE ZVONKA RADOST KOJA NAS OPLEMENJUJE,
A NAŠA TAMBURA MELEM ZA SRCE I DUŠU…“ riječi su maestra Siniše Leopolda a Vas pozivamo da budete dio proslave našeg jubileija te da uživate u čarobnom muziciranju ovih vrhunskih glazbenika.
Nakon ovog koncerta, obilježavanje 70. Godina nastavljamo 11.studenog velikim folklornim koncertom svih generacija koje su bile u Društvu. Djestotinjak plesača i svirača se okupilo te marljivo uvježbava koreografije kako bi svečano obilježili sedamdeseti rođendan najtrofejnijeg i najaktivnijeg kulturnog društva u Varaždinskoj županiji. Skupine gotovo svakodnevno uvježbavaju bivši voditelji Mirko i Pjerino Hrvaćanin, Krešimir Plantak te današnji voditeljski par Petar Jezidžić i Igor Horvat, profesionalni plesač u Ansamblu LADO.
Obilježavanje velikog jubileja završavamo 13. studenog u koncertnoj dvorani HNK. Uz svečanu skupštinu društva biti će održan koncert Vere Svobode, pjevačkog zbora, mlađeg i reprezentativnog tamburaškog orkestra CTK Varaždin. Tom prigodom će najzaslužnijim pojedincima biti uručene diplome i plakete Hrvatskog sabora kulture. Uz to, biti će upriličeno predstavljanje notne knjige „Đuline tambure“ u spomen na Julije Njikoša, poznatog hrvatskog skladatelja, etnografa, gl. Pedagoga i osnivača Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku.

Tibor Bun